Turku Street-O
Suomi 100 Turku Street-O 6.12.2017

Ratamestarin mietteitä…

Turku Street-O itsenäisyyspäivänä tarjoaa osallistujille kartaksi Turun matkailukartan vuodelta 1958. Karttaa on modifioitu hyvin varovaisesti, eli lähinnä muutaman katukuvaan kartan ilmestymisen jälkeen ilmestyneen sillan, parin aidan ja tapahtumakeskuksen osalta. Muutoin tarjoamme kartan sen alkuperäisessä asussa. Mallipala on nähtävillä tapahtumatiedotteessa.
Suomi 100

Kartan on aikoinaan piirtänyt taiteilija Tauno Torpo. Koska kyseessä on taiteilijan näkemys kaupunkikuvasta, eroaa se luonnollisesti nykyaikaisista suunnistuskartoista. Ohessa muutamia huomioita tulevan varalle.

Korkeuskäyriä kartassa ei ole, vaan mäet on karttaan piirretty mäkinä. Kun normaalisti karttakuva on näkymä suoraan ylhäältä, on se nyt näkymä ylhäältä lounaan suunnasta. Kartan mittakaava on noin, eli jotain lähelle 1:6000.

sf101.png

Rastien karttaan piirtämisessä ei valitettavasti tällaisella kartalla päästä absoluuttiseen totuuteen. Erityisesti rakennusten pohjoisseinustalla olevat rastipisteet on osoitettu ”rakennuksen tarkkuudella”.

sf102.png

Rastit on piirretty normaalimerkinnöin. Matkailukartan ollessa kyseessä, on kartassa myös osoitettu erityiskohteita ympyröidyillä numeroilla. Näitä ei pidä sekoittaa rasteihin.

sf103.png

Kaupunki on kartan ajoista muuttunut melkoisesti. Mutta edelleen Aurajoki virtaa uomassaan, edelleen kaupungin seitsemän kukkulaa ovat paikoillaan, ja jopa keskustan katuverkosto on liki entisellään.

Huomattavimmat muutokset on rakennuskannassa. Tapahtumakeskuksen alue on karttaan piirretty uusiksi, sillä Virastotalo/Kaupunginteatterin alue oli v -58 varsin erilainen.

Rasteina käytetyt rakennukset löytyvät kaupunkikuvasta edelleen, pl yksi rasti, joka on piirretty nykyisillä karttamerkeillä. Rastien ympäristö on toki saattanut muuttua huomattavasti.

Katuja ei ole merkitty kielletyiksi alueiksi, mutta luonnollisesti liikennesäännöt ovat itsenäisyyspäivänäkin voimassa. Samoin tonttivihreää kielletyn alueen merkkinä ei kartasta löydy, tästä huolimatta kunnioittakaa yksityisiä piha-alueita.

Maalissa tullaan jakamaan normaalin paperikartan sijaan vihko, jossa on kartta pienennettynä sekä jokaisesta rastista taustatietoa Itsenäisyyspäivän illan ratoksi.

Isompaa laskemista vaativia tehtäviä ei ole kuin yksi, ja siinäkin hyväksytään pieni poikkeama. Sen sijaan vuosilukuja pääsee kirjaamaan sitäkin enemmän.

Muutama ”maastorasti” on osoitettu rastilipulla, ja lipussa olevalla aiheeseen liittyvällä tiedolla.

Normaalista poiketen tässä tapahtumassa myös maali on yksi rasti, eli muistakaa kirjata vastaus myös maalin kysymykseen.

Kartta aiheuttanee jonkinlaisia ongelmia osalle osallistujista. Tästä huolimatta pitäkäämme mielessä, että kyseessä on ennen kaikkea TAPAHTUMA, jolla juhlistamme päivän teemaa = SUOMI100!!!

Tossut liikkeelle ja hymynkare kasvoille!

Ratamestari

PS Keltaiset numeroidut viivat kartalla osoittavat silloisia raitiovaunulinjoja, joista tällä hetkellä ei ole vaaraa…